Thursday, October 11, 2018

Ausstellungsbeteiligung/ group show - secret gardens @ Museum Romeinse Katakomben, Valkenburg a/d Geul, NL


Museum Romeinse Katakomben organiseert in oktober de vierde editie van dit hedendaags film- en video-art festival. Het museum presenteert tijdens het festival meesterwerkjes van een internationale selectie videokunstenaars en filmmakers.

Het nieuwe filmfestival staat garant voor een bijzondere en onvergetelijke ervaring. Wat dacht je van een onderaardse bosbeleving, een ontluikende blauwe tuin, en rondfladderende vogels in de mystieke setting van onderaardse crypten? Je wandelt zelfstandig door ondergrondse gangen en wordt op onverwachte plekken verrast door meesterwerkjes van een internationaal gezelschap filmmakers en videokunstenaars.

De video's zijn geselecteerd door curator Ana Frangovska, bekend van de Biennale van Venetië, videokunstenaar Nino Lomadze, afgestudeerd aan de Rietveld Academie en bekend van de internationale Imago Mundi Highlights collectie, en Maureen Bachaus, artistiek directeur van Museum Romeinse Katakomben. Dit team is ook verantwoordelijk voor het festivalthema 'Secret Gardens'. Het gangenstelsel van Museum Romeinse Katakomben herbergt namelijk indrukwekkende fresco's van tuinen, bloemen en taferelen uit de natuur. Het museum ontwikkelde daarom al eerder een themarondleiding waarbij je deze 'geheime tuinen' kunt bezoeken.
De deelnemende filmmakers en videokunstenaars werden uitgenodigd om hun hedendaagse visie op het thema 'secret gardens’ te laten zien. 
De geselecteerde filmmakers en videokunstenaars: 
(alfabetische volgorde)

David Alræk, Katrine Patry en Lisa Colette Bysheim (Noorwegen)
Mattia Biondi (Italië)
Daniel Dressel & Lynne Kouassi (Duitsland/Zwitserland)
Giorgos Efthimiou (Griekenland)
Andre Goldberg (België)
Simone Hooymans (Nederland/Noorwegen)
Dan Hudson (Canada)
Martha Kicsiny (Groot-Brittannië)
Patricio Ballesteros Ledesma (Argentinië)
Eleonora Manca (Italië)
Carles Pàmies (Spanje)
Isabel Perez del Pulgar (Spanje/Frankrijk)
Protey Temen (Rusland)
Jürgen Trautwein (Germany/USA)
Pierre Villemin (Frankrijk)
Het internationale film- en video festival is onderdeel van het hedendaagse programma van het museum, waarbij de vertaalslag wordt gemaakt van historische thema's naar de hedendaagse maatschappij. Je combineert het festival met een rondleiding door het museum of met een Romeinse lunch. Voor de kinderen ligt er en creatieve uitdaging klaar: een kijkdoos waarin ze zelf een geheime tuin mogen creëren.No comments: